Προηγούμενη ΦωτογραφίαΕπόμενη Φωτογραφία
 

Τοπικό Κλίμα

Ο καιρός στην Κρήτη χαρακτηρίζεται από ήπιους, βροχερούς χειμώνες και καυτό, ξηρό καλοκαίρι. Το κλίμα της Κρήτης είναι Μεσογειακό εύκρατο. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην παράκτια ζώνη και τις ορεινές περιοχές, όπως επίσης ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική πλευρά του νησιού όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες. Τα βουνά της Κρήτης σχηματίζουν κάτι σαν ανατολικό-δυτικό «τείχος», συγκρατούν τους βόρειους ανέμους και παγιδεύουν τα σύννεφα που σαρώνουν το Αιγαίο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει συννεφιά και υγρασία στο βορρά αλλά λιακάδα στη νότια ακτή όταν τα σύννεφα δεν απλώνονται πάνω απ'τη θάλασσα.

- Παράκτια ζώνη : Ξηρό καλοκαίρι, μαλακός χειμώνας. Η βροχερή περίοδος αρχίζει τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί εώς το Μάρτιο ή ακόμη και τον Απρίλιο. Οι χιονοπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στην παράκτια ζώνη της Κρήτης, ειδικά στο ανατολικό τμήμα του νησιού. 

- Το ανατολικό τμήμα της Κρήτης (περιοχή της Σητείας) έχει πιο ξηρό και ζεστό κλίμα από το δυτικό (περιφέρεια των Χανίων). Αυτό είναι εμφανές και στη χλωρίδα. Τα Χανιά είναι πολύ πιο πράσινα από την περιοχή της Σητείας που θυμίζει έρημο. 

- Το ίδιο ισχύει και για τη βόρεια και τη νότια ακτή της Κρήτης , με τη νότια ακτή να είναι ξηρότερη και πολύ πιο ζεστή. 

Θερμοκρασίες στην ΚρήτηΑπρΜάΐοςΙούνΙούλΑυγΣεπτΟκτ
Θερμοκρασία Ημέρας °C 21 24 28 31 31 28 25
Θερμοκρασία Νυχτός °C 12 15 18 29 21 20 18
Θερμοκρασία Νερού °C 18 19 22 24 24 24 23
Ηλιόλουστες Ώρες 8 10 11 13 11 11 7